Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Kóstolási jegyzetek
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Kóstolási jegyzetek


A kóstolót szervezve és vezényelve nem maradt időm érdemi jegyzeteket készíteni, de megosztom az olvasóval Mészáros Gabriella (nemzetközi borakadémikus, az ország első WSET iskolájának alapítója, Borkollégium) kóstolási tapasztalatait:

1.Turasan: "Seneler" Narince-Tokat (2008) Törökország
Illatban erősen fás, édeskés és még kissé nyers is, nagyon fiatal. Szájban is a fa uralkodik, egyáltalán nem integrálódott, sok a cserzőanyaga és nem túl sok a savak. Csak a cserzőanyag tartja össze a bort. Viszont hosszú (78 pont)

2.Turasan: "Seneler" Narince-Tokat (2007) Törökország
Illata kicsit érettebb, de ugyanolyan meleg, édeskés és fűszeres. Savakban nem bővelkedik, de cserzőanyaga ennek is van a fából. Nem ízléstelen. Kissé füstös a vége, nem rossz az eleje. A vége inkább csekélykének tűnik. Szép a cserzőhatás a bor elején. (81 pont)

3.Teliani Valley: Mtsvane (2008) Grúzia, Kakheti region
Illatában emlékeztet a királyleánykára vagy a szerémi zöldre, kisé viogniers karakterű. Rövid. Nem rossz az eleje. Kevéske. (77 pont)

4.Teliani Valley: "Teli" Kakhuri Mtsvane oak fermented (2006) Grúzia
Illatra visszafogott, alig érezni valamit. A cserzőanyag az elején ott van ennek is. Az eleje erőteljes, de utána kevés ami van. (79 pont)

5.Edoardo Miroglio: Chardonnay reserve (2007) Bulgária, Nova Zagora, Elenovo DOC
Egész jó illata van, tiszta, élénk és még egy kicsit ásványos is. Az eleje ennek is sok cserzőanyagot mutat, mintha még csípne is egy kicsit. A végén sok az alkohol és ettől csíp is a vége. Tipikusan ausztráliai karakterű a bor. Nem rossz, korrekt és jellegtelen. (82 pont)

6.Myanmar Vineyard: Sauvignon Blanc late harvest (2008) Aythaya, Burma
(Vendég tétel a messzi Ázsiából) Sok CO2. Illatra semmi. Nem hogy fajtajelleg, de semmi sincs benne. Az eleje ennek is erőteljesebb, de lapos. Szinte semmi nincs a közepén a bornak. Szinte semmi íz nincs a végén a bornak. (70 pont)

7.Turasan: Kalecik Karasi Rose (2009) Törökország
Rózsaszín. Illata nagyon intenzív és gumicukros. Sok a gyümölcs, de van benne kicsi cukor is. Eper-és málna szörp. Nagyon semleges és jellegtelen az egész. (76 pont)

8.Myanmar Vineyard: Shiraz, Cabernet Sauvignon Reserve (2009) Aythaya, Burma
Rettenetes, csupa brett és semmi más. Illata és íze is szörnyű (EX)

9.Turasan: Kalecik Karasi (2008) Törökország
Illatban gyümölcsös, élénk. Jó savak, talán pici maradékcukorral. Cibere íze van. Élénk, kellemesen gyümölcsös. Finom és kellemes inni. (82 pont)

10.Doluca: "Karma" Shiraz-Bogazkere (2007) Törökország
Eufráteszi fajta, a nemzetközi porondon leginkább ezt lehet eladni. Sok a cserzőanyaga, édeskés. Van benne egy kis krumplis karakter. Jó savak, izgi cserzőanyag. Kifejezetten érdekes bor. (84 pont)

11.Turasan: "Seneler" Öküzgözü-Bogazkere (2007) Törökország
Édeskés, töppedt, mintha kicsit botritiszes illata lenne. Szájban elég sok tannin, de nem rossz. Talán hordó. Szépek a savai, sok és jó a gyümölcs. Semmi cukor, mégis kedves a bor. (84 pont)

12.Teliani Valley: "Mukuzani" Saperavi (2006) Grúzia
Ennek is kicsit édeskés az illata. Szájban jó mély ízjegyek vannak benne, majdnem olyan, mint egy cabernet franc. Túlérett az illata, de teljesen rendben van. Meleg és gazdag, még elegancia is van benne. Sok gyümölcs az ízében. (89 pont)

13.Kavaklidere: Kalecik Karasi (2006) Törökország
Élénk, meggyes, kissé hűvös illata van. Van benne egy pici maradékcukor, de nem zavaró. Nem annyira egyöntetű, mint az előző. (83 pont)

14.Teliani Valley: Cabernet - Saperavi (2006) Grúzia
Kellemes illat, finoman élénk gyümölcsökkel, finom, remek struktúrával. Szép. A cabernet cserzőanyaga erősen ott van. (86 pont)

15.Uniqato: Melnik (2005) Bulgária
Legősibb trák területről van. Mintha lenne benne pici cukor a végén, de kellően telt, hosszú és izgalmas. Nem unalmas bor. (85 pont)

16. Bakus: "Butik" Öküzgözü-Bogazkere Rezerve (2005) Törökország
Kicsit kusza bor, nem igazán tetszetős. Van benne maradékcukor, kis animalitás, vannak gyenge savai, kis cserzőanyag, de azért iható. Nincs benne elegancia, kevesebb gyümölcs. Brettes a közepes. (76 pont)

17.Maxima: Mavrud reserve (2002) Bulgária
Érett, picit mazsolás illat. Izgalmas és tiszta. Picit szájban is édeskés, de jó a sava és a cserzőanyaga. Hosszú a vége, korrekt az iskolázása. (85 pont)

17/a. Todoroff: Mavrud (2007) Bulgária
Érdekes a bor, mintha lenne benne fűszernövény. Jók az arányai, kicsit kusza a közepe. (84 pont)

18.Domaine Boyar: "Blueridge" Merlot barrique (1999) Bulgária
Izgalmas, picit vegetális illata van, de egyáltalán nincs benne fáradtság. Már az ízében kezd kicsit széteső lenni, de ezt csak a végén érezni. Illatra semmi gond. (83 pont)

19. Tcherga: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rubin (2004) Bulgária
llatra tiszta chilei bor. Tele van feketeribizlivel, gyümölccsel. Izgalmas, jók a savai, nem túl gazdag, nem túl koncentrált, de remek jó bor. (85 pont)

20.Uniqato: Rubin (2006) Bulgária
(Syrah x Nebbiolo=Rubin) Illatában gazdag és fűszeres, élénk és intelligens. Savai jók, de a cserzőanyag elég sok benne. Hosszú, kevéssé cizellált. (83 pont)

21.Uniqato: Rubin (2004) Bulgária
Kicsit füstös, édeskésen petúniás. Izgalmas illat. Van benne egy kis födöttség, amitől nem igazán élénk a bor. So és értt a cserzőanyaga, van a végén egy kis maradékcukor. Nem rossz, de nem az igazi. Elegancia hiányzik. (83 pont)

22.Corvus Vineyards: Blend no3 (2006) Törökország
(Cab Sauv, Syrah, Merlot, Melbec, Karalahna, Öküzgözü, Cab Franc)
Vibráló, gyümölcsös és élénk illat, szájban már sokkal vastagabb a bor. Gyógyszeres, gyógyfüves karakter. Még savai is vannak, némi élénkséget sem nélkülöz. (85 pont)

22/a Terra Tangra: "Single Barrel" (2007) Bulgária
Mavrud, Syrah, Rubin, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Vannak benne földes és avaros jegyek is. Jó cser, nem rossz, de nincs benne finesz. Kár, hogy túlságosan édeskés és fűszeres. (88 pont)

23.Terra Tangra: Sakar Mountain Vineyards "Yatrus" Mavrud (2007) Bulgária
Édeskés illat, kevés gyümölcs, szájban is édes fűszerek érezhetők. Tiszta mazsola. (84 pont)

24.Telavi Wine Cellar: Kindzmarauli (2005) Grúzia
Port és meggyszörp egyben. Szinte rengeteg cukor van benne. Szinte semmi sav nincs az elején. Rövid, édes és jellegtelen, kevés gyümölccsel. (80 pont)

2010. augusztus

Kárpáti Péter