Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Zelve - Gülsehir
Gomeda - Tatlarin
Güzelyurt - Kappadókia Cooking
Kayseri Régészeti Múzeum
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
Borfesztivál-2007
Kis "Syrah"-alista kóstolás
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Furmintológia és Nagy Furmint-kör
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011 július
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Kappadókia full time


Időpont: 2012. július


Legutóbb 2 évvel ezelőtt, Kurdisztán és az Antaliai régió között álltam meg 2 kamasz gyermekemmel Kappadókiában 4 napra. Később a gyerekek is azt mondták, hogy hiba volt a tengerpartra menni, a tömegbe és 40 fokba. Maradtunk volna inkább ott. Amikor felmerült, hogy párommal ismét Törökországban töltjük szabadságunkat egyértelmű volt, hogy most csak Kappadókiában leszünk. Így töltöttünk el fantasztikus 12 napot, ami lehetővé tette, hogy bejárjuk a régi helyeket, illetve új élményekkel gazdagodjunk. A legfontosabb eredmény, hogy továbbra is bármikor visszamennék, hiszen Kappadókia a Világ egyik legérdekesebb kombinációját adja a történelmi-kulturális és extrém természeti látnivalóknak. Mindezek mellé egy klasszikus pihenés, és gasztronómiai élmények is társulnak.

Szállásunk az általam korábban már próbált Gamirasu Cave Hotel volt, amelyet a világ 10 legkülönlegesebb szállodájává választottak idén. Kevesen érkeznek 2-3 napnál többre, így közel két hetes tartózkodásunk alatt családtaggá váltunk, akiktől még a pincérek is öleléssel búcsúztak :).

Régi-új helyek:
A régi új helyek közül 2 év alatt a legnagyobb változáson Avanos ment keresztül. A folyópart mindkét oldala új mederkialakítást kapott, a folyó vízszintjét duzzasztva szabályozzák. A partot sétányok szegélyezik, ami estére megtelik élettel. Gyaloghidak, parkok, padok, kávézók és éttermek szegélyezik. Jót szórakoztunk a népszerű Kappadókia Gondola szolgáltatáson, ami a velencei tökéletes mása :).

Kedvenc éttermünk közvetlenül a folyó felé kinyúló teraszokkal, a mecsettel szemben lévő parton helyezkedik el, neve Sur Balik. (http://www.surbalikkapadokya.com/) Remek friss hal választékkal, igényes borlappal működik.

Az Ihlara-völgy is újdonsággal szolgált, ahol új parkoló és látogató centrum épült. A kiépített lépcsősor felfelé embert próbáló a melegben, javaslom a késő délutáni érkezést. A park április-október között 8.00-18.30 óra között, télen 17 óráig látogatható. A legszebb templomok a völgybe történő lemenetet követően jobbra, majd a keleti vége felé a folyócska másik oldalán visszafordulva megnézhetőek 3-4 óra alatt. (Belépő 8 líra).

Mustafapasa továbbra is egy gyöngyszem, ahol újabb épületek szépültek és váltak kisebb panziókká és/vagy éttermekké.

A további oldalakon általunk újonnan felfedezett helyeket mutatok be.folytatás ->

Fotógaléria: Kappadókia 2012 teljes  


Ha kérdésed lenne örömmel segítek mailben az info@miri.hu címen, vagy oszd meg véleményed Vendégkönyvemben

2012. július

Kárpáti Péter