Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Portugál bortörténelem
Portugál szőlő fajták
Portugália borvidékei
Alentejo
Porto és Douro-völgy
Bairrada
Dao
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Bairrada borvidék


A Beiras régión belüli, enyhe, óceáni éghajlatú és bőséges csapadékkal ellátott borvidék, ami komoly kihívást okoz a borászoknak a gombás megbetegedések, és a beérés okán is. A dimbes-dombos borvidék jellemzően szétszabdalt parcellákból áll. Két fő talajtípusa az agyagos-mészkő, illetve a homok.

A hűvösebb klíma, és a meszes talaj kiváló pezsgő alap borokat ad, mint pl. a Maria Gomes szőlő (más néven Fernao Pires), vagy az Arinto, Bical, Cercial, és némi Chardonnay. A térség hagyományos vörös "sztárja" a Baga, amely szintén alapja a "blanc de noir" és rozé pezsgőknek is.

A Baga magas hozamra hajlamos, és viszonylag későn érik. Az októberi szüret időszaka gyakran csapadékos, ami nem csak a borászoknak okoz nehézséget, hanem a fogyasztóknak is, akik a gyakran nagyon tanninos, zöldes ízekkel megáldott olcsó bairrada vörösöktől jobb, ha menekülnek.

Szerencsére egyre gyakoribb a gondosan kiválasztott terroirokról, idős tőkékről és hozamkorlátozásból származó Bagagából készült vörös bor is. Amelyet a szakértők érési potenciáljában és viselkedésében - a fiatalon szintén ihatatlan - Barolo stílusához hasonlítanak.

Luís Pato borászata
(Rua da Quinta Nova 3780-017, Amoreira da Gândara)


Pato (Magyarul Kacsa Lajos) nem csak Bairrada, hanem a portugál borászok egyik ismert fenegyereke. A család a 18. század óta foglalkozik szőlővel. Édesapja Joao, az elsők között palackozott bort a régióban a '70-es években.

Luis vegyészmérnökként végzett, mielőtt csatlakozott volna a családi borászathoz a ?80-as évek elején, amikor is azonnal forradalmi újításokba kezdett. A szőlőt erjesztés előtt elkezdték bogyózni, majd elsőként használtak kisméretű barrique hordót. Ma már természetesnek számít, de bevezette a zöldszüretet, és a pontos szüretidőpont meghatározás fontosságát hangsúlyozta.

1980-ban elkészítette első saját borát Baga szőlőből, melyet azóta is ritkaságként és kincsként tartanak számon. 1988-ban oltatlan Baga szőlőt telepített (ez azt jelenti, hogy nem amerikai vadalanyra oltotta a szőlőt, hanem saját gyökérzetet használt), hogy megértse a phyloxéra előtti szőlőtermesztést, és elkészítette az első Vinhas Velhas-t.

Filozófiája és hitvallása az Ó-világ tradícióinak ötvözése az Új-világ precíz vinifikációjával és technológiájával.

1999 óta elhagyta a DOC jelölést, borait Beiras tájborként értékesíti. Jelenleg 65 hektáron termelnek szőlőt. 2001 óta kísérletezik pezsgőkészítéssel, Bical, Baga és Touriga Nacional fajtákat használ, korai szüreteléssel. Lánya (Filipa Pato) egyébként saját jogán és nevén is egyre ismertebb borász.

Pato úr annak ellenére megvárt bennünket, hogy aznap este repült Brazíliába egy kiállításra. Gyakorlatilag tőlünk ment a reptérre. Salvador Dalira emlékeztető, jó humorú, kérlelhetetlenül rögeszmés őszhalántékú úr, aki hordóból is mutatott két érdekes mintát.

0. Baga - hordó minták, 2013
Elsőként amerikai vadalanyra oltott és saját gyökéren élő Baga szőlő borát mutatta, ugyanazon területről 1-1 hordóval készült.
Mindkét bort irdatlan koncentráció, erőteljes tanninszerkezet, és nagyon sok sav jellemezte. Ornamentikájában sok gyümölcs, és ásványosság.
Izgalmas felfedezés volt, hogy a saját gyökerén élő szőlő mennyivel komplexebb és izgalmasabb aromákkal bírt. Pató úr elmesélése szerint egyik MW vendége azt hitte, hogy a saját gyökerű verzió kishordóban erjedt, olyan erőteljes füstösséget mutat.
Azon filozofáltunk, hogy vajon a vadalany úgy viselkedik-e, mint a fajélesztő, hogy elfedi a valós aromákat, vagy esetleg bizonyos mértékben uniformizálja őket?

1. Maria Gomes pezsgő
Általában Maria Gomes fajtán kívül Baga-t szokott tartalmazni, de ez a tétel 20%-nyi Sercialino-val is bír.
Cukor hozzáadás nélkül készült pezsgő, azaz az alapbor maradék cukortartalma forrt ki a pezsgővé alakulás közben.
Illata és ízvilága is gyümölcsös, kifejezetten jó ivású. Picit édeskés az ízlésemnek, de nem túlzóan.

2. Vinhas Velhas 2012
Legendás fehér cüvée 50% Bical, 25% Cerceal, 25% Sercialinho fajtákból. Acéltartályban erjedt.
Ennek ellenére illata füstös, komplex, és nagyon ásványos. Nagyon hosszú, jó savval, citrusosan gyümölcsös, üde, ásványos lecsengéssel.
Nagy bor!

3. Vinhas Velhas 1998
Ugyancsak fehér Bical, Cerceal, Sercialinho fajták házasítása. 6 hónapot töltött barrique hordóban.
Illata komplex, petrolos, mint egy rizling, ásványosan érett, mint egy idős somlói. Pato úr is nyilatkozta, hogy ezért szereti a Sercialinho fajtát, mert német rizlingekre emlékeztető jegyekkel érik.
Kóstolva elsősorban ásványok, érett rizlinges karakterrel, jó sav, komplex, és gazdag, csonthéjasokra emlékeztető aromákkal. Zseniális tétel!

4. Fernao Pires 2012, vörös
A Fernao Pires (vagyis Maria Gomez) fehér szőlő, ez a tétel azonban a 6%-nyi Baga héjon erjesztetve lett vörös. Vagyis inkább világos piros. Ismét egy Pato féle rebellio?
Illata parfümös, buja és komplex. A magyar Menoirra (Kékmedoc) emlékeztető rózsa, petrol, bors, és ribizli. Ízében állati jó savszerkezet, a héjból eredő tanninok, és egy különleges virágos, gyümölcsös ízjegy.
Érdekes, vagány, de talán egy kicsit sok a parfümössége.

5. Vinha Pan - Baga, 2009
Panasqueira nevű helyről, meszes-agyagos talajon élő 34 éves ültetvényről szüretelt Baga, amelye francia hordóban erjedt és érett.
Sötét rubin és koncentrált színű bor. Illata komplex, ásványos, gyümölcs és füstös.
Kóstolva, mint egy koncentrált kadarka: ribizli, meggy, ásványok, remek sav, hosszú és potens. Nagyon izgalmas fajta, és nagyon tetszik ez a bor!

6. Vinha Barrio - Baga 2001
100% Baga, 80 éves tőkékről, amelyet 2004-ben ki kellett vágni és újratelepíteni. Emiatt most egy megismételhetetlen tételt kóstolunk.
Illata animális, komplex, kávés és ásványos.
Kóstolva hosszú, nagyon jó savval, erős ásványos lecsengéssel, meggyes gyümölcsösséggel. Nagyon izgalmas!

7. Abafado Molecular 2010 (édes)
Must kifagyasztásos eljárással készült, 100% Baga.
130g/liter maradék cukor. Gyümölcsös, meglepően jó savval és egyensúllyal.

8. Vinha Barrosa - Baga 2010
100% Baga. 90 évesnél idősebb ültetvény Aguim környékén, fenyves és eukaliptusz erdőkkel övezve. Acéltartályban erjedt, majd 1 évet új és használt Allier tölgyfahordókban érett.
Illatában elsősorban ásványos, és intenzíven meggyes.
Kóstolva még nagyon fiatal. Hosszú, sok savval; tömény ásványosság, és szintén meggy!
Hatalmas potenciál!

9. Baga - sparkling rozé
Friss, üde pezsgő, jó savval és jó arányokkal. Bogyós gyümölcsös, fűszeres illat és ízvilág.

10. Vinha Formál sparkling, 2009
Pezsgő 30% Bical, 70% Touriga Nacional alapborokból.
Testes, íz gazdag bor, de túl testes, ami az elegancia rovására megy.

11. Sercialinho 2013
Pato nagy kedvence, a mindössze 5hektáron termő ritkaság, amiből 900 palack készül.
Üde, nagyon jó savkészlettel rendelkező bor. Valóban erősen német rizlinges karakter, remek, de még fiatal tétel!!!

12. Quinta do Moinho - Baga 2000
100% Baga. Ezt már vacsora mellé kóstoltuk, így mindössze annyit írtam fel, hogy komplex, hosszú, remek egyensúly, jó savval.

Fotógaléria: Luís Pato  

Fotógaléria: Portugál bortúra teljes fotógaléria