Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
1.-2.nap: Dolomitok
3.-4.nap: Firenze
5.nap: Residence Selvatelino
6.nap: San Gimignano
7.nap: Pisa
8.nap: Siena, Mensano
9.nap: Colle val d’Elsa
10.nap: Volterra
11.-12.nap: Velence
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


3. nap - aug.10., csütörtök: Firenze


 

       

 

       

 

       

 

Reggeli után búcsút veszünk Cembra völgyétől, de abban egyetértünk: ide még visszajönnék.

A Firenze felé menő útba kerülőt iktatunk, a Cavalese-Bolzano panoráma útvonalon Bolzano magasságában érünk vissza az autópályára. A Dolomitok rideg sziklái, és az alatta elterülő rikító zöld legelők összhangja lenyűgöző!

 

A pályán a Mantova – Bologna útvonalat követve, 3-4 óra az út FIRENZÉIG. Itt Fecó GPS-e városnéző körutat szervezve, de sikeresen bevezet a Gabrielle d'Annunzio szállóba. Kertváros, megnyerő park, visszafogottan elegáns szálloda. Tökéletes kiinduló állomásnak tűnik, de akár pihenésre is jó.

 

Érkezésünk örömére a gyerekek a medencét keresik fel, mi leülünk a bár teraszán. Meglepő, hogy egy 4*-os szállóban a bor választék 1 fehér és egy vörösben merül ki. A pincérnő ennél többet egyébként sem tudna angolul elmondani. „Hosszas” válogatás után a még mindig Trento-ból származó Müller Thurgau-Tramini-Chardonnay cuvee jó választásnak bizonyul. Jó ivású, könnyen érthető darab.

 

Estére a 10-es busszal 20 perc alatt a Dóm téren vagyunk. Sajnos még kb. 10 ezer emberrel együtt. Esti sétánk a belvárosban akár eléri a 30 percet is, végül az éhen halás szélén könnyező gyermekekre tekintettel a Piaza della Repubblica-n megkeressük az első éttermet, ahol le tudunk ülni. Firenze az ie. 1. században alapított római kori város. A tér az egykori Fórum helyén kialakult Régi Piac (Mercato Vecchio) sokat vitatott 19.sz-i lerombolása (átalakításnak hívják) után jött létre.

 

A Paszkowski kávéház egykor fontos színtere volt a város kulturális és politikai életének. Most viszont főleg amerikai turistákat vonz, ahol egy olasz Zámbo Jimmy ripacskodik, csak határozottan nagyobb mikrofonfejjel. Az étel drága és csapnivaló (egy kis adag, közép gyenge saláta 15 eur, egy benzinkútnál kapható fagyasztott minőségű Margarita pizza szintén), de a gyerekeket lenyűgözi az előadás J A hely 100 m sugarú körben kerülendő, ha enni akarunk. Ha röhögni, akkor menjen mindenki nyugodtan.

Visszafelé a busz 21.30-tól 67-esé változik.

 

 

 

        

 

 

4. nap - aug.11., péntek: Firenze

 

Húzós nap várható, így 9-ig mindenki reggelizik és indulunk a belvárosba.

 

Szerintem ennyi ember nincs … Meggyőződésem, hogy valaki kiszivárogtatta a program tervem és mindenki azt járja végig. A Dóm téren elhagytam egy gyufaszálat, de végül nem tudott leesni. J

 

Először a dómmal szemen álló Szent János Keresztelőkápolna híres – Michelangelo által a Paradicsom kapujának nevezett – északi bejáratát csodáljuk meg. Lenyűgöző kidolgozottságú, közel 600 éves remekmű Lorenzo Ghiberti műve, 21 évig készült.

 

Elég hamar sokkot kapok, amikor látom, hogy 100 méteres sor áll a Santa Maria del Fiore Bazilika előtt, amit egyszerűbb Firenzei Dómnak hívni.

 

Szerencsénkre egy magyar idegenvezető meghallja tipródásunkat és eligazít, hogy a tömeget csoportokban engedik be, és gyorsabban halad, mint ahogyan látszik. Valóban 15 perc alatt bejutunk a keresztény világ 4. legnagyobb templomába. 153 m hosszú, építését 1296-ban kezdték meg. A híres kupola azonban csak 172 évvel később készült el. A 42 m átmérőjű kupola építése és felállványozása is építészeti bravúr volt, szinte statikai csoda. Az épület kívülről monumentális, kék és rózsaszín gótikus külseje már-már giccses. Ehhez képest belülről egyszerű, bár a hatalmas tér és az 55-ből 44 eredeti üvegablak lenyűgöző. Nekem azonban jobban tetszett a dóm alatt csak 1966-ban feltárt kora keresztény és római emlékeket hordozó Santa Reparata katedrális romjait bemutató tárlat. (6 eur/felnőtt).

 

Legnagyobb bánatunkra a kupola 91m magas mellvédjére vezető 463 lépcső a dóm belsejéből nem közelíthető meg, hanem újabb sorban állás vár ránk. Ez viszont nagyon lassan halad, hiszen egyszerre csak néhány ember fér el a lépcsőn. A reménytelen sorban állás közben elered az eső és mivel gyermekeink ismét éhen haltak feladjuk. Irány az Isztambul Kebab nevű tipikus toszkán büfé J, ahol reális áron igen remek gyrost, salátákat és töltött szőlőlevelet eszünk.

 

 

 

 

 

 

 

Firenze Fotógaléria

Olvastam, hogy Firenze egyik lehetetlen küldetése bejutni az Uffizi képtárba. De aki az Interneten (mintegy dupla áron) jegyet foglal, az elegánsan és kényelmesen bejut. Le is csaptam a kiváló lehetőségre és az intésnek megfelelően 15 perccel hamarabb odaértünk a helyszínre. Meg is találtam a „foglalt jegyek” nevű sort (3.ajtó), ahol hatalmas tömeg várt. Elegánsan kikerültem és mondtam az őrnek, hogy nekem időre foglalt jegyem van. Mire mondta, hogy itt mindenkinek az van, tehát álljak be a sorba. Szépen leálltuk azt a 40 percet, simán megkaptuk a jegyet (14 év alatt ingyenes, de útlevéllel kell igazolni, hogy EU polgárok vagyunk) és jött a következő pofon: miután fel „pick up”-poltuk a „reservation ticket”-tet, be kell állni egy újabb sorba, ahol be is lehet jutni L Tehát elegánsan, mintegy 1,5 óra alatt bejutottunk az Uffizibe. Lehet, hogy egyébként 2-3 óra, de 4 gyerekkel így is nagy szívás. 

 

Az Uffizi palota eredetileg a városi tanács épülte volt, amelynek építéséhez 1560-ban I. Cosimo egy egész középkori negyedet romboltatott le, beleértve egy románkori templomot is. Ezt követőn 1581-ben már egy szárnyat a műalkotások részére zárattak le, így tulajdonképpen az Uffizi a világ legöregebb múzeuma.

A képtár kis kamaszok nélkül is elég tömény, így előre tervezetten Botticelli, Raffello, Tiziano, Michelangelo és Leonardo műveire koncentráltunk. Érdekes volt, hogy a 9 éves Panni mennyire észrevette, hogy Leonardo befejezetlen Háromkirályok Imádása c. képe döbbenetes módon lóg ki a korszak látásmódjából és technikájából.

A képtár utolsó részeiben lenyűgöző tematikus Leonardo tárlat látható a mester találmányaiból, és a tervei alapján felépített modelljeiből, ami minden gyermeket is elragadott.

 

A galéria után természetesen eszünk egy kis fagyit, gyümölcs salátát, majd sétát teszünk a Santa Croce Basilica-hoz, amely az olasz román és a francia gótika lenyűgöző 13. századi keveréke. Többek között itt található Michelangelo, Dante és Rossini sírhelye is. Ezt követően a naplementében az Arno partján sétálunk el a 14. századi Ponte Vecchio-ig (Régi Híd). Eredetileg hentesek és zöldségesek árultak itt, de amikor a 16. század végén ráépítették a jellegzetes Vasar-i foyósót, kitelepítették őket, és a tisztább arany és ezüst művesek kaptak itt üzleteket.

 

És bár Firenze messze nem az a hely, ahová visszavágyom (egyszer látni kell), de estére bearanyozzuk a napot, a recepciós által ajánlott Trattoria dell’ Orto étteremben. (A Régi Hídtól nem messze, a Piazza del Carmine téren átmenve, az azonos nevű Via dell’ Orto utca a 35/a szám alatt található). Bájos hangulatú, kedves helyi étterem, belső kerthelyiséggel. Alapvetően helyi vendégek és ez jó jel! Nagyon belelendülünk a rendelésbe, így a toszkán előétel ízelítő mix önmagában túl lőtt a célon. (májas, vaddisznó szalámi, zöldség vagdalt, szárított paradicsom olívában, ricottás endívia, vmi. tojásban sült szárított sonka 8 főre). Fő ételként a gyerekek csirkét, Dani borjú steaket, míg a felnőttek toszkán sült nyulat és gorgonzolás marhát rendeltek. Egyszerűen tökéletes volt, és talán a legjobb hely az egész úton.

 

Kezdő fehér borunk egy korrekt Antinori Campogrande orvieto 03, majd vörösként egy Ruffino Chianti Classico Riserva Ducale 2000-et választunk. Hosszas decantálás után érett piros-bogyós gyümölcsök, édeskés animalitás, és érezhető ászkolási jegyek keverednek poharunkban. Rendkívül komplex, nagy bor, jelentős potenciállal, bár közepes évjáratból származik.

Végül a desszertként választott Tiramisu életünk egyik legjobbjának bizonyul, de a gyerekek Panna Cotta-ja (puding szerű vmi. gyümölcsszósszal, állítólag főzött tejszínkrém) is igen jó.  (számla. 260 eur 8 főre)

Innen taxival megyünk haza (20 eur).