Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
1.-2.nap: Kairó
3.nap: Úton a Bahariyya oázisba
4.nap: Bahariyya - Fehér Sivatag
5.-6.nap: Fehér Sivatag - Kairó
7.nap: Memphis, Szakkara
8.-11.nap: Dahab
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


8.-11. nap: Dahab (Sínai-félsziget)


 

 

 

 

 

Fotógaléria: Dahab

Teljes Fotógaléria

 

A következő napokat itt töltöttük, és bár terveztük, hogy elmegyünk a Mózes-hegyre, a Szent Katalin Kolostorba és a Színes Kanyonba, de az előző 7 nap élményei után mindenki pihenésre vágyott.

 

A szálloda egyébként ideális volt a gyerekeknek, egész nap a medence partján lógtak. Viszont komoly problémáink voltak a reggeli minőségével és a pincérek stílusával. A szállodát angol utazási iroda töltötte, többnyire fiatalok bulizták és itták végig a napot a koktél bárban. A pincérek az ő stílusukat vették fel, nekünk gyakran sok volt mind a bratyizós közvetlenségből, mind a kiszolgálás stílusából és lassúságából. Kifejezetten zavart, hogy nem lehetett kártyával fizetni, de ha minden igaz első szezonban jártunk, talán ma már gördülékenyebb a kiszolgálás és beállt a színvonal. Mert egyébként jó adottságú szálló lenne.

 

Március végén napközben 25-30, míg este is kellemes 20 fok volt. Reggelre mindig megeredt a szél, ami azonban menetrendszerűen elállt 10 körül. A tenger azonban fürdésre még elég hideg volt, csak a felnőtt fiúk merészkedtek be a zátony kedvéért. A szállodától 5 perce sétával kijelölt merülő és légzőcsöves búvárkodásra alkalmas helyek vannak, csak a Vörös tengerre jellemző gazdagságú zátonyokkal. A szállodában búvárközpont működik, akik naponta szerveznek túrákat híres környező helyekre, mint a pl. a legendás Blue Hole, vagy a Canyon. Mi is elmentünk egy ilyenre, kár hogy nem volt gyerekméretű neoprém ruha, így ők csak rövid ideig bírták, igaz hihetetlen izgalommal fogadták a víz alatti világot.

 

Esténként a szálló buszával bementünk az egykori kis halászfalu bájos tengerparti sétányára, ahol jobbnál, jobb éttermek fogadtak, nagyon jó áron. Dani fiam degeszre ehette magát kéttenyérnyi rákokkal J Kedvencünk a Friends nevű étterem lett, a fiatal beduin srácok vezetik tökéletesen és tökéletes udvarisággal éttermüket. Isteni haltálak, kebabok, grill húsok, friss gyümölcs levelek várnak minden ínyencet.

 

Sajnos meg kell említenem, hogy ez a csendes, eldugott része a Vörös tengernek az utóbbi időben két véres terror merénylet áldozata is lett. Az egyik pont azon az utcán, ahol mi estéről estére vacsoráztunk a 6 gyerekkel … Szomorú, talán bizakodni lehet, hogy szigorúbbak lesznek az ellenőrzések, mint ahogyan a 97-es merénylet után Luxorban és Hurghadán is. Egy helyi ismerősöm azonban azt jelezte, hogy a Sínai-félszigeten beduinoké az idegenforgalmi üzlet, akik bár Iszlám hitre tértek át, de nem arabok. Véleménye szerint dolgosabbak és élelmesebbek. Éreztette, hogy a merényletek nem vallási alapon a turisták ellen, mint inkább a helyi üzleti érdekeltségek ellen szóltak …. ?  Ki tudja? Vágyom vissza Egyiptomba, de nem szívesen választanám újra a Sínai-félszigetet egy kis pihenésre.

 

Egy azonban biztos. A Szahara rabul ejtett és feltétlenül szeretnék visszatérni egy újabb oázis túrára. R emélem következő utam nem csak a Fehér sivatagba, hanem Siwa, Dakhla és a Kargha oázisok felé is elvet. Sokat foglalkoztat a Gilf Kebir expedíció is. Kicsit aggaszt azonban fürdés nélkül az 2 hét ....

 

Addig is mindenkinek bátran ajánlom ezt a csodát!

 

Ha kérdésed lenne örömmel segítek mailben az info@miri.hu címen, vagy oszd meg véleményed Vendégkönyvemben.


Köszönöm a figyelmet!


2006. november 10.

Kárpáti Péter