Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Történelmi háttér
Információk
Antalya - Kappadókia útvonal
Kappadókia 1.
Kappadókia 2.
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Látnivalók Kappadókiában


Előre le kell szögeznem, hogy csak a töredékét láttunk annak, amit látni kell, vagy legalább is látni lehet Kappadókiában. De ezeket is erősen ajánlom. Kevés a földnek hasonló természetei, történelmi gazdagságú tája létezik.

Selime
Ha Aksaray-t elhagyva nem egyenesen Kappadókia közepe felé (Nevsehir, Ürgüp) vesszük az irányt, hanem letérünk jobbra Ihlara felé, lenyűgöző lesz első találkozásunk Kappadókia leszakadó bazalt fennsíkjával. Amikor először megláttuk Selime falucska végében a sajtként átlyuggatott sziklákat, azonnal megálltunk a döbbenettől. Döbbenetes látvány. Pedig akkor még nem is tudtuk, hogy az egyik legkorábbi sziklába faragott, szó szerint katedrálist is magában rejtik a járatok. Szerencsére hagytuk magunkat rábeszélni egy önjelölt fiatal idegenvezetőre , aki felajánlotta hogy végig visz bennünket a múzeumként lezárt területen, de azon túl is.


Maga a sziklába faragott templom és kolostor rendszer is lenyűgöző. Az egyik belsejéből 100 (mások szerint 300) lépcső vezet a szikla tetejére, ahonnan gyönyörű a kilátás. Mivel nem biztonságos, így vezetőnk a lányokat lebeszélte róla. Elmondta, hogy kívülről is megközelíthető, de végül idő hiányában nem vállaltuk.


Ha Ő nincs, aligha indultunk volna el a múzeumi terület mögötti sziklák ismeretlen ösvényein. Ezen a helyen forgatták a Csillagok Háborúja buckalakóit és valóban szinte holdbéli tájon jártunk. Olyan helyeken kapaszkodva fel és le, amitől felállt néha a szőr a hátamon, de lenyűgöző volt.

Selime Fotógaléria

Ihlara-völgy
Selimétől tovább indulva gyönyörű kilátás fogad majd bennünket egy fennsíkra felérkezve, ahol teljes valójában átláthatjuk majd a környék geológiai szerkezetét, a bazalt platóról leszakadó eróziós sziklaképződményekkel együtt. Hamarosan egy picinyke tábla fogja jelezni balra – a semmi felé – Belisirma falucska nevét. Ne hagyjuk ki! Egy szerpentinen fogunk lekanyarodni az Ihlara völgy kezdetéhez.

 

A 15km hosszú kanyont a görög időben Peristremának hívták. A több száz méteres leszakadó sziklafalak aljában egy kicsinyke folyó csordogál buja vegetációt éltetve a kietlen anatóliai fennsíkon. Hűvös vize kellemesen temperál a nyári forróságban, nem csoda hát, hogy néhány egyszerű, de igen kellemes étterem telepedett köréje.

Egy egész napos túra közben ideális pihenő hely egy ebédhez. 3-szor is ettem ott, soha nem lett bajom, bár valóban elég egyszerűek. Az igazi attrakció azonban a Belisirma és Ihlara falvak közötti völgyszakasz sziklatemplomainak meglátogatása. A 11. századi 60 templomból ma 10 látogatható.

Ihlara-völgy Fotógaléria

Güzelyurt
Utunk innen Güzelyurton keresztül végig csodás tájon vezet. Güzelyurt környékén egykor 50 ortodox görög templom állt, ma néhányat találunk. Az egyik ilyen sziklatetőn álló elhagyott templom látképe vonzott bennünket a környékre. A falucska felé hajtva jobb oldalon egy föld út jelez egy templomot, ami teljesen jól autózható. Az út végén áll egy elhagyott görög templom, amit szemmel láthatóan renoválni kezdtek, majd félbehagytak. Elméletem szerint az 1920-as évekig itt élő görög kolónia kezdett hozzá, de az I. Világháborút követő görög-török lakosságcserének hívott deportálás miatt félbeszakadt.

Mindenesetre volt valami misztikus a helyben, ráadásul csodás naplemente és panoráma fogadott bennünket. Innen Nevsehir felé, 1,5 órás út után meg is érkezünk Kappadókia központi részére, ahol mi Ortahisarban laktunk.

Güzelyurt Fotógaléria

 

Ortahisar egy hangulatos kis falucska, amely a központjában álló hatalmas barlanglakásokkal tűzdelt szikla torony, a tetején egy várral. A helyiek Kastélynak hívják, állítólag egykor egy rabló vezérnek is otthont adott. Bejárata le van zárva, de helyi vezetők örömmel segítenek feljutni a toronyba, ahol lenyűgöző panoráma fogad.

Ortahisar Fotógaléria