Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Madeiráról általában
Történelem, földrajz
Hasznos információk
Borok a szigeten
Gasztronómia
Látnivalók: Funchal, Monte
Kirándulások a sziget belsejében
Körutazás a partvonalon
Levada-túrák és kirándulások
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Madeiráról általában, összbenyomásEgy barátom indulás előtt azt mondta, hogy már a 3. napon azon fogom törni a fejem, hogy miként lehetne itt villához jutni? Igaza lett! J

 

Madeira rendívül sokszínű sziget. A dzsungel szélén lévő teraszos banánligetei, kis falvai bennünk Kubát idézték, csak jobb állapotban. (Bár találkoztunk itt is a szegénység jeleivel bőven.) Déli üdülőfalvai építészetükben az elegáns mediterrán tengerpartokra hasonlítanak, tagadhatatlan magas minőségű életérzetet keltve, csak éppen kertjeik szubtrópusiak. Az 1000 m feletti fennsíkok tőzegmohával borított zöld rétjei Skócia, meredek rikítózöld, felhőkbe burkolózó sziklái és hegyei pedig Peru érzetét keltik az utazóban. De említhetném akár Új-Zéland hegyvidékét is, hisz gyermekeink úton-útszélen a Gyűrűk Ura film hangulatára asszociáltak.

A trópusihoz képest alacsonyabb átlag hőmérséklet mellett a sziget szélsőségektől mentes időjárással rendelkezik. Nincs monszun, szárazévszak, hőség, hideg, hurrikán, vagy tájfunokkal érintett időszak. A sziget egész évben virágzik, klímája ideális minden felső légúti betegség ellen. Nem véletlenül volt itt rendszeres gyógyüdülő a "mi" Sissi hercegnőnk is.

A lakosság kedves, és alapvetően gondtalannak tűnnek az esetleges nehézségek ellenére is. Az infrastruktúra és szolgáltatási színvonal európai.

 

A sziget idegenforgalma - részben köszönhetően a sziklás óceánpart nehezen beépíthető voltának - egyelőre nem túlzó. Egyidejűleg 30.000 fő tud szállást találni. A helyiek szerint a tömegturizmus menjen a Kanári-szigetekre, míg a minőségi Madeirára.

Ezzel együtt is fontos leszögeznem, hogy Madeira árai alacsonyabbak a horvát tengerpart árainál! Ez persze az utóbbi időben nem nehéz, de eloszlatnám az "Európa legdrágább nyaralóhelye" kategóriát. Bolti áraik Budapesthez hasonlóak, a ruházat néhol olcsóbbnak tűnt. Hamar kialakult bennünk, hogy Madeira ideális élettér lehetne, ha az ember innen is működtethetné életét és munkáját. Erre nem csak mi jöttünk rá, a szigeten számottevő angol él, akik többnyire nyugdíjasok, de találkoztunk ideköltözött finn családokkal is.

Utunk és tapasztalataink alapján bárkinek örömmel ajánlom nyaralása (telelése) helyéül Madeirát.

 


Összbenyomás update 2016:

Ismét hihetetlen élmény volt, amikor a -8 fokos előző éjszakákhoz képest egy szál zakóban szálltam le a gépről Funchalban.
A sziget továbbra is kedven helyeim egyike, és nagy örömmel laknék ott. 10 év alatt sokat fejlődött, de a földrajzi adottságok okán továbbra sem lehet túlépíteni. Bár többen voltak, mint előző februári élményeimben él, de ez a szilveszteri csúcsnak is köszönhető. Funchalt elhagyva, többnyire ugyan az a vidékies csend és nyugalom fogadott, leszámítva a kötelező célpontok turista buszait. A vendégek jelentős része angol és német nyugdíjas volt, kisebb arányban kirándulós fiatalokkal keverve.
Az árak nem nagyon változtak, legalábbis továbbra sem térnek el a hazai áraktól. Több cipőboltban járatunk, ahol 30-50 euró között olyan minőségű cipőket árultak, ami itthon 1,2-2-szer drágább. Az éttermi árakról majd a gasztro fejeztben írok friss információt.

Az időjárás indulásuk előtt végig száraz, napos, 20-24 fok közötti hőmérsékletet mutatott (este 14-16 fokkal). Ez december végére megváltozott, ami normális, hiszen a január az egyik legcsapadékosabb a szigeten. Az ott töltött 7 napunkból 1 kifejezetten esős és szeles volt, egy további fél napon még esett, de a többin napos és felhős időszakok keveredtek. Amikor sütött a nap, egy rövid ujjú ingben is melegem volt a botanikus kertben sétálva. Amikor fújt a szél a Szent Lőrinc foknál, akkor csak 5 percre dugtam ki az orrom a buszból.
Nagyon élveztem (a mostani -15 fokban, amikor ezt itthon írom meg még jobban) ezt a tavaszi (leginkább szeszélyes áprilisra hajazó) időjárást. Félértés ne essék: vidáman virágoztak a szálloda szabad kertjében az orchideák, a parkokban, kertekben, úton-útfélen a pozsgások, agavék, papagájvirágok, hibiszkuszok, bugenvillea-k, és még számtalan növény. Ami nekem hiányzott az a későbbi virágzású és emblematikus Szerelemvirág (Agapanthus), ami minden képeslap kötelező kelléke a szigeten. Később írok kedvenc levada túráimról, ami most nem igazán vonzott, nem volt alkalmas az idő a hegyi terepen. Volt egy kirándulásunk a Pico Arieiro csúcsra, de szakadt az eső, tombolt a szél, csak az ajándékboltig jutottunk. Időnket így 2 buszos kirándulás mellett a déli partok kellemes sétáival, borkóstolással, és a tenger gyümölcseire koncentráló vacsoráinkkal töltöttük. A funchali szilveszteri tűzijáték tartja a világrekordot, és a világ egyik leglátványosabb eseményének tartják. Nekünk is volt benne részünk, valóban lenyűgöző.

Összefoglalva: Továbbra is bármikor visszamennék a szigetre, de aki csak egyszer, vagy először választja úticéljául, annak sokkal inkább javasalom az április-májusi időszakot (virág őrülteknek!). A sziget nyáron is kellemes, mert itt nincs 30-35 fok feletti állandó hőség, de aki az óceánban akar fürdeni az leginkább augusztus - szeptemberben menjen. Aki télből nyárba, és a fehér homos tengerpartra vágyik az ne ide jöjjön. (Bár a közeli Porto Santo sziget kifejezetten csodás tengerpartjáról híres a nyári időszakban.) Ugyancsak hiába keresnénk ókori romokat, vagy csodaszámba menő régészeti leleteket. Madeira a tavasz és virág szeretők, a gasztronómia és borrajongók, valamint az aktív, kirándulásokat és gyalogtúrákat kedvelők ideális célpontja

Madeira fotógaléria