Útleírások

Bulgáriai utazások 1.
Bulgáriai utazások 2.
Bulgáriai utazások 3.
Észak-Macedónia
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Görögország: Makedónia és Trákia
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Szerbia: Sretenje Kolostor és az Uvac kanyon
Szerbia: Utazás a Duna mentén
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Bortúrák és kóstolások
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúrák - 2011-2023
Spanyolország: Katalán bortúra 2012, 2025
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Montsant DO
Priorat DOC
Penedes DO
Costers del Segre DO
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013
Portugál bortúra - 2014
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


MI FÁN TEREM A CAVA ÉS A CORPINNAT?


Több mint 150 éve Katalónia alapvető és tradicionális itala a Cava nevű pezsgő, amely Barcelonában szinte minden utcasarkon kapható egy bárban, étteremben, vagy büfében.

Az első katalán buborékos borok készítése az 1850-es évekig nyúlik vissza. Az iparág alapítójának azonban Josep Raventos urat (a Codorníu birtok későbbi alapítóját, illetve mai Raventos I Blanc birtok családi ágának egyenesági ősét) tekintjük, aki az 1860-as években, egy francia tanulmányutat követően döntött úgy, hogy a 15. század óta Penedesben, Sant Sadurní d'Anoia falu közelében lévő család birtokon pezsgőkészítésbe kezd. 1872-ben került palackba az első hagyományos palackos erjesztésű tétele, akkor még a Champagne-ra hajazó Champana, illetve katalánul Xampany néven. 1972-ben hozták létre a Cava készítésére vonatkozó eredetvédelmi szabályokat (DO Cava). A Champagne-ra hasonlító névhasználatot az EU 1986-ban teljesen megtiltotta, innentől kezdve minden itteni pezsgő Cava, amelynek jelentése "pince". Katalónia - fejlett iparának köszönhetően - sokat adott a pezsgő készítés technológiájához világszinten is.

Az alapvető Cava fajták Pendesben őshonosak. A Macabeo frissességet és gyümölcsösséget, a Parellada eleganciát, palackérési jegyeket és komplexitást (gyakran rizlinges petrolosságot), míg a Xarel lo aromát, teltséget és testet, valamint savszerkezetet visz házasításba. De készülhet Cava további fajtákból is. Többek között Pinot, Chardonnay, Malvazia, Trepat, Garnacha és Monastrell kerülhet bele.

A Cava-ra vonatkozó minőségi előírásokat törvény garantálja. Az öntözés tiltott, a maximális hozam 120q/ha, a mustkinyerés max. 66,66%. Szüretelni csak kézzel, 25Kg-os ládákba lehet, a fajtákat külön kell erjeszteni. A minimális seprőn tartás palackban 9 hónap, de a Reserva esetében ez legalább 15, a Gran Reserva esetében pedig 30 hónap. Nem ritkák azonban az 5-7 évig érlelt tételek sem. Később keletkezett egy új kategória is a "Paraje Calificado", ami minimum 36 hónap érlelést jelent, de az alapanyag csak minősített dűlőből származhat.

Cukortartalom alapján ezek a kategóriák léteznek, amelyek lefedik a Champagne-i besorolást:
Brut nature: 0-3 g/l
Extra brut: 0-6 g/l
Brut: Max.12 g/l
Extra seco: 12-17 g/l
Seco: 17-32 g/l
Semi seco: 32-50 g/l
Dulce: 50+ g/l

Cava-t döntő többségében a katalán Penedesben készítenek, de ez nem egyetlen régióra korlátozott, hanem ún. "multiregionális DO (Denominación de Origen)". Ez elég ritka a borvilágban. Cava-t tehát Spanyolország északi, északkeleti, délnyugati és keleti részein, pl. Aragon, Kasztília és León, Extremadura, La Rioja, Navarra, Baszkföld egyes részein és Valencia más területein is készítenek. Fontos, hogy csak ezen borvidékeken belül meghatározott alrégiókban, tehát nem mindehol!
Ez összesen több mint 38,000 hektáron, kb. 6,800 szőlőtermesztőt jelent. 2019-ben csaknem 250 millió üveg Cava készült, több mint 320 millió kg szőlő felhasználásával. Ennek a 60%-a volt export.

A termelés minősége azonban széles tartományban mozog. Emiatt a magasabb minőségre törekvő kisebb termelők már egy ideje szeretnének egy a tömegtermelést kizáró kategóriát létrehozni. Ez a Cava DO-n belül nem sikerült, így 2019 februárjában 9 termelő létrehozta az ún. Corpinnat kategóriát.
A "Corpinnat" szó a következő katalán eredetű elemekből áll össze: "Cor" - jelentése: szív; "Pinna" - a latin Pinnae szóból ered, ami a mai Penedes régió neve volt az ókorban; és "-nat" igéből származik, amelynek jelentése: született (mint a "nascut" vagy "nacido"). Tehát a Corpinnat szó jelentése: a "Penedes szívében született", vagy még költőibben "Penedes szívéből eredő".
A szigorú szabályoknak a nagytermelők nem tudnak megfelelni: csak előre meghatározott földrajzi területről származhat a szőlő, 100% százalékban organikus műveléssel és borkészítéssel. A helyi őshonos fajták aránya az ültetvényen (nem egy-egy tételben) legalább 90%, kézzel kell szüretelni és csak saját pincében lehet feldolgozni. A minimum érlelési idő 18 hónap. Szemben azzal, hogy a Cava-k kb. 2/3-a 9 hónaposan hagyja el a pincét.
Az alapító kilenc borászat: Gramona, Sabaté i Coca, Mas Candí, Llopart, Torelló, Nadal, Can Feixes, Recaredo és Julia Bernet.
Fotógaléria: Katalán Cava és bortúra - 2012

Fotógaléria: Katalán Cava túra - 2025