Útleírások

Bulgáriai utazások 1.
Bulgáriai utazások 2.
Bulgáriai utazások 3.
Észak-Macedónia
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Görögország: Makedónia és Trákia
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Szerbia: Sretenje Kolostor és az Uvac kanyon
Szerbia: Utazás a Duna mentén
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Bortúrák és kóstolások
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúrák - 2011-2023
Spanyolország: Katalán bortúra 2012, 2025
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Montsant DO
Priorat DOC
Penedes DO
Costers del Segre DO
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013
Portugál bortúra - 2014
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


MONTSANT D.O. BORVIDÉK

A D.O. Montsant egy viszonylag fiatal, mindössze 2001-ben létrehozott borvidék Katalóniában, amely nevét az azonos nevű hegyláncról kapta. A borvidék egy félkör alakú területet ölel fel, szinte körülölelve a híres Priorat borvidékét.
A borvidék domborzata változatos, a legjobb területek lejtős teraszokon helyezkednek el, a délkeleti és északkeleti hegyláncok felé haladva növekszik a tengerszint feletti magasság. Három fő talajtípus fordul elő: pala, gránitos homok és meszes agyag. A klíma mediterrán, kontinentális hatásokkal, nagy napi hőingással, ami kedvez a szőlő lassú érésének, a savak megőrzésének és a komplex aromák kialakulásának.

A D.O. Montsant borai közül kiemelkednek a Garnacha és Carinyena alapú vörösborok, amelyek gazdag gyümölcsösséggel, komplexitással és eleganciával bírnak. A fehérborok közül pedig a Garnacha Blanca és a Macabeo fajtákból készültek érdemelnek említést, melyek frissességükkel és ásványosságukkal tűnnek ki.

A borvidék dinamikus fejlődését mutatja, hogy a 2002-es 28 pincészetről mára 55-re nőtt a borászatok száma, és a termelés jelentős része exportpiacokon talál vevőre.

A borvidékről Priorat felé menet egy borászatot látogattunk meg, de valójában megérne egymisét :-). Illetve - mint később kiderült - a Terroir al Limit-nek is vannak Monstant-ban lévő ültetvényei.

CELLER VINYES DOMENECH

A borászatot 2002-ben alapította a Domenech-Nogueroles család Priorat déli részén, a Serra de Llaberia és a Montalt hegységek között található védett természeti területen. Ez a különleges fekvés, a tengerszint feletti 400 méteres magasság ideális feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez. A borászat különös figyelmet fordít az őshonos fajtákra, különösen a Garnacha különböző változataira: a fekete, fehér, szürke és a ritka Garnacha Peluda (ún. szőrös levelű garnacha) fajtákra.
A fenntarthatóság és a környezet tisztelete kiemelt szerepet játszik a borászat filozófiájában. A pincészet ún. "bioklimatikus" építészeti elvek alapján épült, és energiaigényének 90%-át megújuló forrásokból, például napenergiából és biomasszából fedezi. A szőlőművelés során organikus és biodinamikus módszereket alkalmaznak, hogy a borokban a terroir legjobb tulajdonságai érvényesüljenek.
A borászat zászlóshajója a Teixar, egy 100% Garnacha Peluda-ból készült bor, amely 2015-ben elsőként nyerte el a "Vi de Finca Qualificat" minősítést Katalóniában. Ez a cím a legmagasabb elismerést jelenti a katalán borok között, amelyet olyan borok kaphatnak meg, amelyek egyedi terroirjukat és kivételes minőségüket bizonyították.

Kóstolt tételek - 2025:

1. Rita: Garnatxa Blanca 2021: nagy hordós érlelés, nagyon komplex, ásványos. Picit fejnehéz, de ezt az alkoholt itt nem lehet kivédeni. Szellőzés után még komplexebb. Ételt kíván.
2. Rita 2024 tartály minta: friss, vibráló, sok gyümölcs, virág, nagyon jól iható, ásványos-meszes.
3. Rosat de Mitjanit 2023: Garnatcha Peluda rosé. Aromatikájában tömény eper és szilva. Telt, koncentrált és ásványos. Az alkoholja határozott, de ezt remek hosszúság és sav ellensúlyozza. Nagyon sós lecsengés, remek!
4. Furvus 2023: nagy hordós Garnatcha Tinta, kis Peluda: gyümölcs (eper) hegyek! Még fiatal, jó potenciál.
5. Empelts 2022: 100% G. Peluda. Nagyon elegáns, fineszes illat, eper és fűszerek. Kóstolva burgundi stílus, kifinomult sav, nagy bor és hatalmas potenciál!
6. Teixar 2019: 90 éves ültetvény, 100% Peluda, nagyon komplex, ásványos, de nagyon fiatal, a tanninjai még markánsak. Nagy bor és hatalmas potenciál!
7. Teixar 2014: sok szellőztetést igényel, elsőre tercier aromák dominálnak, illatban pici oxidációval. Kóstolva viszont friss, nagyon jó sav, hosszú és ásványos.
8. Teixar 2020: végtelen elegáns, kifinomult és fineszes. Nagyon sok gyümölcs, különösen szárított eper. Komplex, ásványos, frissítő és üde savkészlettel! Zseniális bor!
9. Vinyes Velles de Samsó 2019: 90 éves ültetvényről származó 100% Carinena. Hatalmas koncentráció, pici cukor érzet, de hozzá meglepően üdítő sav és érett tannin. Egy igazi gyümölcs bomba, leginkább szilva. A fajta legjobb tétele, amit valaha ittam.
10. Vi Dolç Natural De Garnatxa: Ez egy Rancio, azaz töppedt-szárított szőlőből készülő bor. Jellegében és illatvilágában egyértelműen portóis, kóstolva szamorodni szerű, brutál jó savval. Szellőztetni kell, de remek tétel!

Fotógaléria: Montsant és Priorat - 2025