Útleírások

Bulgáriai utazások 1.
Bulgáriai utazások 2.
Bulgáriai utazások 3.
Észak-Macedónia
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Görögország: Makedónia és Trákia
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Szerbia: Sretenje Kolostor és az Uvac kanyon
Szerbia: Utazás a Duna mentén
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Bortúrák és kóstolások
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúrák - 2011-2023
Spanyolország: Katalán bortúra 2012, 2025
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Montsant DO
Priorat DOC
Priorati borstílusok és eredetvédelem
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Álvaro Palacios
Terroir al Límit
Penedes DO
Costers del Segre DO
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013
Portugál bortúra - 2014
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Clos Mogador


Cami Manyetes s/n, 43737 Gratallops (Tarragona)
Tel: +34 977 839 171
www.closmogador.com

Kora reggeli csípős hidegben (értsd 9 óra) érkeztünk a birtokra, ahol kezdeti bizonytalanság után, végül egy angolul beszélő fiatal hölgy, és maga Barbier úr felesége Isabelle Meyer, és a szőlőművelésben dolgozó fiuk autóba invitáltak bennünket, és dűlő túrával kezdtük a látogatást. Első benyomásunk Prioratról így rendkívül impresszívre sikeredett. A kanyargós szerpentinről elénk táruló gyönyörű völgyek, a hihetetlen teraszokon látható öreg ültetvények, és a talaj ránézésre is extrém volta már az első korty előtt is rajongóvá tett legtöbbünket. Az élő priorati legenda birtokai a legjobb fekvésekben vannak, egyik fénypontja a Manyetes, ahol 90%-ban öreg Carignena ültetvény található. Természetesen a bio és organikus szemlélet itt is alapvető érték. Mindenhol vadvirágok és piros pipacsok teszik felejthetetlenné az éppen zsendülő szőlősorok képét. A biodiverzifikáció jegyében az öreg szőlőtőkék, a mandula és az olíva egyszerre van jelen. Ez jótékony árnyékot is jelenthet a szőlő számára a perzselő napban, amelynek hatását a fekete palás közeg nyáron 40 fok felé emeli. Embertelen kézi munkának írják le kísérőink.

22Ha területük van, spanyol viszonylatban nagyon kicsinek számítanak. Emlékeim szerint 45.000 palack bort állítanak elő évente. 6Ha ültetvény 80 évnél idősebb Carinena az ominózus Manyetes dülőből. További vörös szőlőfajták Garnacha, Cabernet Sauvignont, Syrah, és Pinot Noir. Fehérek közül Garnacha Blanca, és érdekes kísérletként dél rhone-i fehér fajták Marsan, Roussane és Viognier van telepítve.

René Barbier, ahogyan találóan olvastam "Priorat patriarchája, egy látnoki hippi", aki elsőként látta meg a fantáziát ebben a kis borvidékben és ő beszélte rá többek között Alvaro Palacios-t is hogy területet vásároljon itt az 1980-as évek végén.
A család francia származású, és már az 1200-as években borokkal foglalkoztak. A 19. században mintegy 1500 hektár ültetvényük volt a Rhone borvidékhez tartozó Vaucluse régiójában, a Plan de Dieu, Rasteau és Gigondas települések közelében. A birtok neve Chateau de Martinet volt, amelyet a család híres írója Elisabeth Barbier regényében Modagor becenévvel illetett. Barbier Léon az egyik első borász volt Franciaországban, aki borokat palackozott. A család kastélyának alapjait még a "Napkirály" XIV. Lajos idejében rakták le a 17. században. Ma "Le Mogador du Chateau le Martinet" néven híres étterem és szálloda.

Sajnos az ültetvényeket az 1880-as években a filoxéra elpusztította. Ekkor fordultak Spanyolország felé, hogy szőlőt tudjanak vásárolni. Ezt követte aztán egy saját borászat megalapítása a katalán Tarragonában. Már 1940-es évektől palackoztak priorati és más katalán borokat.
Franciaország II. Világháború alatti német megszállását követően a birtok szinte teljesen elpusztult és a család teljes borászati tevékenysége Spanyolországba tevődött át. René II Barbier (a mostani René édesapja) legfőbb célja a spanyol borok minőségének javítása és korszerű borászati technológiák bevezetése volt. A tömegturizmus és általában a piaci igény azonban még nem volt ideális környezet az ilyen szintű borok létrehozásához. René II sajnos korán, 50 évesen meghalt. Így a projekt félbemaradt és a fejlesztésre fordított hitelek az örökösök nyakába szakadtak. Az eladósodott vállalat a José María Ruiz által alapított híres-hírhedt holding, a Mateos Sociedad Anónima (Rumasa) vállalathoz került. A birtok a 700 vállalat között nem igazán kapott szakszerű irányítást. Amikor 1983-ban a Rumasa-t államosították, majd újra privatizálták a Barbier család nem tudta azt visszavásárolni. Mai tulajdonosa az eredeti birtoknak az akkori vevő, a Freixenet.

Mindezen nehéz idők ellenére a fiatal Renét (a mostani Clos Mogador René-jét) Bordeaux és Limoux legnevesebb borászati iskoláiban tanították, valamint rangos borászatokban, például a Moueix-ban dolgozott. Visszatérve Spanyolországba nem reménykedhetett a családi vállalkozás visszaszerzésében. Munkát vállalt Riojaban, ahol a Herencia Remondo kereskedelmi és export-osztályán dolgozott. Itt találkozott a Palacios családdal, és az akkor még nagyon fiatal Alvaro Palacios-val.

Évek teltek el, míg 1979-ben, René Barbier és felesége Isabelle, Isabelle apja segítségével néhány hektár szőlőt tudtak vásárolni Gratallops közelében. S bár akkoriban ezt kevesen értették, de René csak követte a családi tudást, nagyapja egykori nyomdokaiban járva.
A néhány hektár idős Garnacha, és Carinena ültetvény csak kezdete volt a ma már 40 hektárral rendelkező birtoknak, a Bodega Clos Mogador-nak. A birtokon fenntartható organikus gazdálkodás folyik az olajfák mellé ültetett szőlővel, gyümölcsfákkal, gyógynövényekkel és fűszerekkel, valamint a természetes vegetációval.
René valamennyi gyermeke a borászati szakmában, vagy a borászat gazdasági-marketing területein dolgozik, így a nagyapa 100 év távlatából is büszkén tekinthetne utódaira, akik nagy utat jártak be a Rhone völgyi borászatból indulva, Priorat ikonikus legendájává válásig.

A kóstolásra megérkezett maga a priorati "Szepsy", René Barbier úr is. A kóstolt tételek:

Manyetes 2003
90% Carignan, Garnacha, Syrah. 8000 palack, 55 euró. A nagyon meleg, száraz palás ültetvényről származó szőlők fajtánként, az ideális szüret miatt külön-külön nyitott kis hordóban erjedtek. Majd később lezárva itt értek tovább 16 hónapig új és másod töltésű hordóban. Illat és íz világában is a terroir dominál, némi fekete bogyós gyümölcs, egzotikus fűszerekkel, és virágos jegyekkel. De igazából ásvány és ásvány, ahogy egyikünk megjegyezte igazi "kő-juice". A bort remek sav, elegancia és komplexitás jellemzi. Szinte fiatalos, zseniális tétel! (Robert Parker 92p)

Clos Mogador 2008
46% Garnacha, 21% Carinena, 19% Cabernet Sauvignon, 14% Syrah. 30.000 palack, 56 euró. A 80 évesnél idősebb grenache ültetvényről négyzetméterenként alig 2dl bor származik. 18 hónapig 300 literes új és másod töltésű hordóban érett. Hűvösebb, esős év volt, emiatt a bor frissebb, karcsúbb - ahogy Barbier úr mondta. Nekünk egyértelműen elegánsabb is ettől. Persze ez a karcsúság hatalmas koncentrációt takar, ugyanis a 6-os sav fehér borban sem rossz otthon sem, de a bor egyértelműen egyensúlyban van. Elegancia, finesz, és ásványosság jellemzi a tételt, de a grenache gyümölcsössége, trüffel is felsejlik ebben a komplexitásban. Nagyon fiatal, 10-20 év potenciállal. (Robert Parker 96 pont)

Nelin 2008 A Rhone-völgyi fehér fajták (Marsanne, Roussanne, Viognier) és a Garnacha Blanca (54%), valamint a Macabeo, Pedro Ximenez, Escanyavelles, házasítás nem tűnik rossz iránynak a szélsőséges száraz-meleg fekvés miatt. 9000 palack készült. ára 25 euró. A bor illata komplex, gyümölcsös (szárított körte, gyömbér, citrusok), mézes-viaszos, benne némi hordós vaníliával. Kóstolva krémes, jó test, határozott ásványossággal. Összességében azért egyensúlyából hiányzik némi sav, annak ellenére, hogy a hűvösebb idő okán ez a bor frissebb, mint az átlagos évjáratok. Nincs mit tenni, fehér borban marad Somló és Tokaj. Annak ellenére, hogy a tétel Parkertől 92 pontot kapott.

Fotógaléria: Clos Mogador  
Fotógaléria: Katalán Cava és bortúra - 2012

Fotógaléria: Montsant és Priorat - 2025