Útleírások

Bulgáriai utazások 1.
Bulgáriai utazások 2.
Bulgáriai utazások 3.
Észak-Macedónia
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Görögország: Makedónia és Trákia
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Szerbia: Sretenje Kolostor és az Uvac kanyon
Szerbia: Utazás a Duna mentén
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Bortúrák és kóstolások
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúrák - 2011-2023
Spanyolország: Katalán bortúra 2012, 2025
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Montsant DO
Priorat DOC
Priorati borstílusok és eredetvédelem
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Álvaro Palacios
Terroir al Límit
Penedes DO
Costers del Segre DO
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013
Portugál bortúra - 2014
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


TERROIR al LÍMIT BORÁSZAT


Priorat egyik legújabb csillaga, és egyik legmagasabb árú tételeit készítő borászata. 2001-ben alapította Torroja del Prioratban Eben Sadie dél-afrikai borász, Dominik A. Huber német üzletember és a helyi termelő Jaume Sabaté. 2012-ben Eben Sadie - aki két borászatot is visz Dél-Afrikában - kiszállt ebből az üzletből.
Dominik - aki 2007 óta Prioratban is él - a Burgundiára emlékeztető sokszínűséget szeretné megmutatnia az egyes terroirokban. A szőlőt biodinamikusan művelik. Kerülik a túlérettséget, a túl sok hordó használatát, sőt inkább a betonkádas és amforás erjesztést részesítik előnyben, egész fürtös erjesztés mellett.

A Terroir al Limit borok a pincészet dűlőszelektált zászlóshajói, amelyek a legöregebb Garnacha és a Carignan ültetvényekről származnak. A Terroir Sense Fronteres pedig a DO Montsant Priorattal határos hegyvidéki területeiről származik. Ezen borok palackszáma alig haladja meg a 10 ezret évenként.

Új üzleti lehetőségként a régi Torroja Szövetkezet területeit bérelve lehetőség nyílik további 100 ezer palack, kedvezőbb árú tétel piacra vitelére is. Ezek a Terroir Historic sorozat borai, amely több ültetvényről származó tételek házasításai. Jelenleg évi 15-20 ezer palack készül.

2025-ös túránk során a birtok Enotourism vezetője, Javier Jiménez volt a házigazdánk. Vele tettünk egy remek dűlőtúrút az Arbossar filoxéra előtti, több mint 100 éves Carignan ültetvényére. Útközben mindenhol felsejlenek a római, illetve a szerzetesi időkig visszanyúló teraszok, amelyeknek még mindig csak alig ötöde van regionálisan betelepítve.

Kóstolási sor - 2025:

1. Marcenca 2022:
A "Terroir sense Fronteres" sorozat 2021-óta létező új tétele a Montsant borvidék 800 méter magasan fekvő dűlőjéből származó, átlagosan 50 éves Garnacha ültetvény szőlőjéből készül. A talaj vörös agyag, nagyon sok gipsz kristállyal, ami komplex ásványosságot visz a borba. A terület különleges és hűvösebb mikroklímája, valamint a kíméletes extrakció a fajta könnyedebb arcát hozza elő. A szőlőt 6-8 napig cementtartályban erjesztik egész fürtökben, majd 6 hónapig cementben érlelik.
A végeredmény nagyon világos, alacsony alkohollal, és inkább kadarkára emlékeztető fűszerességgel, cseresznyével és áfonyával. Nagyon jó sav, semmi tapadás, nagyon iható tétel!

2. Arbosssar 2022:
Az azonos nevű dűlő 100-110 éves Carignan ültetvényének bora.
Az északi fekvésű, 400 méter magasan lévő, 1,6 hektáros dűlő ősi carignan szőlőinek telepítése 1910-re nyúlik vissza, és ezzel a régió legrégebbi borai közé tartozik. A talaj a klasszikus llicorella, elsősorban pala és gránit keverék.
A bor egész fürtös erjesztéssel, 8 hónapos cementben történő érleléssel készült.
Még nagyon fiatal, de fantasztikus savszerkezete vezeti, hála az északi fekvésnek. Bár a tannin egy pici szárít, de nem sok és nem rusztikus. Végtelenül ásványos, sok kék bogyós gyümölccsel. Nagyon fiatal, még érlelni kell.

3. Dits Del Terra 2021:
100% Carignan, 60 éves déli fekvésű dűlők pala talajáról. A szőlőt egész fürtökben erjesztik 7-10 napig cementtartályban, majd 8 hónapig cementben érlelték.
A déli fekvés ellenére ez a tétel sem hozza a fajta gyakran túlzó rusztikusságát.
Elegáns illatában, meggy, piros ribizli és határozott gyógynövényesség érezhető. Nagyon hosszú, nagyon fiatal, de vibráló, nagyon ásványos. A sok, de érett tannint frissítő és öblítő remek sav, egyszerűen fantasztikus!

4. Terra de Cuques Negre 2021:
Különböző dűlők házasítása. Paláról származó 50% Carignan és palás/agyagos talajú Garnacha. 25-40 éves szőlők, 400 méteres tengerszint feletti magasságban.
A szőlőt 7-10 napig egész fürtökben, vadélesztővel, cement- és inox tartályokban erjesztik, majd 8 hónapig szintén cementben és inox tartályokban érlelik tovább.
A borászat szerint a Carignan adja a szerkezetet, a gerincet és a savakat, míg az agyagból származó Grenache a vörös gyümölcsök elegáns kifejezését adja hozzá.
A végeredményt tökéletes egyensúly, kifejező gyümölcsösség, remek sav és ihatóság jellemzi. Ez egy "best buy" tétel.

5. Pedra de Guix 2021:
Elsőre meglepő volt, hogy ez előző vörösek után most egy fehéret kóstoltunk. No, de milyen fehéret? Magyarország el van kényeztetve vulkanikus savakban bővelkedő fehér borokkal, ami nálunk gyakran alap elvárás. Mediterrán térségekben nem is egyértelmű, hogy meg lehet nekünk felelni.
A házasítás 1/3 Pedro Ximénez, 1/3 Macabeo és 1/3 Garnatsa Blanca,amely 50-80 éves, 400-600 méter magas területekről származik. Mindössze 3800 palack készül belőle. Az egész fürtöket kíméletes kosaras préselésnek vetik alá, majd cementtartályban erjesztik, és 8 hónapig szintén cementben érlelik.
A bort kóstolva nagyon ásványos, légiesen elegáns, komplex és fineszes. Aromáiban citrusfélék, diófélék és fehér - sárga virágok jelennek meg. A bor tökéletes egyensúlyban van. Többünknek Figula Misi "Köves" szintű kifinomultsága villan fel!

6. Les Tosses 2019:
A borászat legendás tétele egy legendás dűlőből. 2 hektár, 600 méteres magasságban fekvő grand cru-dűlő, amely Torroja del Priorat település legmagasabban fekvő szőlője. Ez volt a birtok első területe, amelybe 2003-ban Dominik Hubert motorozás közben belebotlott és végül megvásárolta.
90 éves Carignan szőlőtőkék, meredek, fekete palás lejtők, délnyugati fekvésben. A szőlő egészfürtösen erjedt, majd 8 hónapig cementtartályban érlelték. Mindössze 3200 palack.
Kóstolva fantasztikus, kifinomult és komplex fekete gyümölcsösség árad belőle, fűszerekkel és ásványosággal. Végtelen hosszú, elegáns, rendkívül feszes savakkal és hihetetlen lendülettel. Nem kérdés, hogy 95p. (Csak kár, hogy kb. 220-240 euro a palack ára.)

7. Las Manyes 2021:
Kedvenc fajtámból készült, 100% Garnacha Peluda.
Scala Dei faluban, a kolostor felett, a Montsant-hegység 800 méter magas lejtőin található, ez a nyugati fekvésű Grand Cru-dűlő, a Les Manyes, amely a borászat zászlóshajósorozatának ékköve. Az itt termő Garnacha Peluda (szó szerint: szőrös Grenache) leveleinek az alján finom pelyhes szőrzet található, amely megőrzi a nedvességet a tűző hőségben, így még ebben a forró és kihívásokkal teli klímán is képes alacsonyabb cukortartalommal és erőteljes savakkal beérni. Az itteni krétában gazdag agyagtalajok ásványossággal, remek savstruktúrával és eleganciával egészítik ki a Garnacha gyümölcsösségét. Nem véletlenül lett a 2016-os tétele 100 Parker-pontos.
És hogy milyen ezt a bort kóstolni? Még ha érezhető elfogultság is van bennem :-).
Végtelen elegáns, csodásan kifinomult savszerkezettel, aromatikájában vizes kövek, fűszeresség, pici rózsával. Zseniális szerkezet és komplexitás, 97pont!

Fotógaléria: Montsant és Priorat - 2025