ÁLVARO PALACIOS BORÁSZAT
A spanyol borforradalom egyértelmű ikonja és fenegyereke Álvarao Palacios, 350 éves borász családban látta meg a napvilágot 1964-ben Alfaróban (Rioja Baja). Apja a rioja-i Palacios Remondo birtokot irányította. 7. gyermek és 5. fiú volt a 9 testvérből, így hamar világossá vált számára, hogy a borok iránti érdeklődése ellenére sem ő lesz a riojai birtok irányítója. Később apja és idősebb testvére tanulmányútra küldte Bordeauxba, ahol olyan birtokon dolgozott, mint pl. a Chateau Pétrus. Egy Decanter interjúban azt nyilatkozta, hogy akkor értette meg és kezdett el hinni Európa nagy klasszikusaiban, amikor elment Spanyolországból.
Visszatérve otthonába azzal szembesült, hogy a polgárháború után szinte az egyetlen érdemi borvidék az országban Rioja volt, de az is bizonyos értelemben eliparosodva, a tömegtermelés dominanciájával. A borkészítésről alkotott kritikája miatt az apjával is gyakorta konfliktusba került.
A tradíciókat keresve jutott arra következtetésre, hogy a "történelem a legjobbat választotta". Vagyis, ahogy a Decanter interjúban mondta: "A rómaiak szőlőskerteket hoztak létre, de később a szerzetesek adtak irányt és lelkiséget a borkészítéshez és a méltóságteljes szőlőműveléshez."
Ekkor döntötte el, hogy olyan helyet keres saját borászata számára, ahol ősi szőlőt és szerzetesekhez kötődő tradíciót talál.
1989-ben, 25 évesen csatlakozott René Barbier-hez, aki korábban Riojában Palacios apjának dolgozott. Ő hívta fel a figyelmét erre az apró, rejtett gyémántra, 11. századig visszanyúló szőlőkészítési hagyományokkal, amelynek neve Priorat. Apja nem támogatta pénzzel törekvéseit, így mindenét - még kedvenc motorkerékpárját is - eladta, és belevágott. Barbier, Alavaro és 3 másik borász kezdett neki a régió újjáélesztésének. Victor de la Serna spanyol szakíró egyszer azt írta:
"Lehet, hogy nem Ő volt a legjobb borász Prioratban, de ő volt az, aki leginkább közölte, mit tett, és aki valóban elérte a világ többi részét. Utazott és beszélt."
Barbier volt a katalizátor, Palacios lett Priorat szócsöve a külvilág felé.
1993-ban Palacios megvásárolta a Prioratban található valószínűleg legjobb szőlőskertet, az 1,7 Ha "La Ermita" dűlőt. Ez egy meredek, északkeleti lejtő, zöldes pala talajjal, és egy 1940-es évekbeli Garnacha ültetvénnyel. Alvaro szerint a Garnacha "az egyetlen olyan fajta, amely a hőt és a szárazságot ilyen szép, üdítően friss borrá alakítja". Ez a dűlő ma ikonikus Prioratban, az innen származó 1000-1500 palack bor ára ma már (2024) 1800 euro körül mozog. Összes területe kb. 25 hektár, teljes termelése pedig 195 ezer palack.
Palacios priorati tapasztalati után újabb borvidéken vetette meg a lábát és úttörővé vált Bierzóban is, ahol unokaöccsével irányít közös birtokot és szintén ikonikus Mencia borokat készít.
2000-ben édesapja halála után - már nemzetközileg elismert sztár borászként - tért vissza Riojába, ahol gyökeresen átalakította a működést. A hozamokat felére csökkentette és drasztikusan javította a minőséget.
Prioratban motorja volt a régi teraszok betelepítését támogató programok indításának, illetve a helyi eredetvédelmi rendszer kidolgozásának, amelynek egyik alapköve az ún. "Vi de la vila" kategória, a burgundiai mintájú "falubor" definiálása. Egyik legfontosabb bora a Gratallops, ami az azonos nevű település dűlőiről kerül ki.
Kóstolási sor - 2025:
("Idézőjelek" között Bálint Laci borakadémikus barátom leírásai)
1. Les Terasses 2023, hordó minta: Nagyon mély és intenzív gyümölcsösség, remek sav, ásványos, de még fiatal tannin. Nagyon elegáns belépő szint.
"Speciális évjárat. 2022 ben kezdődött a szárazság mely 2023-ban kicsúcsosodott és 2024-ben folytatódott. 1961 környékén volt még ilyen. Az itteni Grenache jól adaptálódott ehhez a klimatikus viszonyhoz. Alapvetően Garnacha és Carignan házasítás 70/30, ez általánosan bevett, de lehet akár 80/20 is. Hatalmas gyümölcsbomba, csodás cseresznyés karakter vezeti, mellette eper és málna. Tanninjai még picit rendezetlenek, éppen karcolnak a végén. 92p" (BL)
2. Gratallops 2023, hordó minta: nagyon komplex, gyümölcsös (főleg eper) és mediterrán zöld fűszeres. Végtelen elegáns bor, nagyon jó savval! Nagyon fiatal, de már iható!
"Vie de Villa 80/20 Gr/Ca. Grafitos eper karakterrel indít, mellette cseresznye frissen préselt eperrel. Vibráló egyensúly, minden a helyén benne. A savai remekül dolgoznak. A mineralitás és sós karakter is megjelenik benne. Kakukkfüves. 93 pont." (BL)
3. Finca Dofi 2023, hordó minta: epres illat, végtelen elegáns, nagyon mély és ásványos. Palackozás előtt fejtve kicsit zárkózott, de végtelen nagy bor!
"Visszafogottabb gyümölcsösség mellett inkább mélység jön belőle. Eperrel, titánossággal, grafitossággal. Nemrég volt átfejtve, picit meggyötört, ennek ellenére hatalmas eleganciát mutat. Csodás bor. 92 pont" (BL)
4. La Baixada 2023, hordó minta: 95% Garnatxa, 5% együtt szedett fehér szőlővel. Nagyon mély és rétegzett illat, sok-sok gyümölcs. Kóstolva nagyon komplex, koncentrált, ásványosság hegyek! Még végtelen fiatal, de hatalmas bor!
"95%Gr + 4-5% Gr Blanca és vegyes fehér. Cofermentation technikával, amit találtak a dűlőben, ami bele volt keverve a tőkék közé. Hatalmas koncentrációt mutat. Csodás bor. 96 pont" (BL)
|
Fotógaléria: Montsant és Priorat - 2025
|