Mas d'En Gil
Finca Mas den Gil, s/n (km 4. Ctra. Falset a Bellmunt del Priorat)
43738 Bellmunt del Priorat (Tarragona)
Tel: +34 977 83 01 92
www.masdengil.com
2012-ben egy felejthetetlen ebéd után, a szomszéd falu felé véve az irányt, érkeztünk meg a birtokra.
A bekötő út elején a kedves és lenyűgöző stílusú lány, Marta várt bennünket. Ő 4. generációt képviseli a borász családban.
A dűlők között sétáltunk be a lenyűgöző fekvésű birtokra.
A mai birtok területe a feljegyzések szerint az egykori Scala Dei Karthauzi Kolostor birtokaihoz tartozott. A kolostor 1835-ös felszámolását követően a 120 hektáros területet Francesc Gil i Borras (1828-1885) szerezte meg, és az önkormányzati dokumentumokban családnevén Mas d'en Gil (Gil családi farmház) néven regisztráltatta.
Francesc Gil ismert katalán üzletember, újságíró és intenzív közéletet figora volt, aki pl. fontos szerepet játszott az "Institut Agrícola Catala Sant Isidre", azaz a "Sant Isidre Mezőgazdasági Kutatóintézet" működésében is. Szerepe volt a Tarragonai szőlőültetvények telepítésének ösztönzésében, és a Priorati bor palackozásának úttörője számított. Számos nemzetközi vásáron elismerést ért el. Sőt az első (vagy legalábbis a Raventos családdal egyidőben az elsők között) készített katalán pezsgőt Domingo Soberano-val, amelyet az 1868-as Párizsi Expon "Champagne de Reus" néven mutatta be. Később komoly sikereket értek el vele a filoxéra elterjedéséig.
Francesc Gil utód nélkül halt meg, és a birtok a család másik ágához került és egészen 1931-ig a Rusinol-Gil család birtokolta. 1931-ben egy fémkereskedelemben érdekelt üzletember érkezett Prioratba, azzal a szándékkal, hogy birtokot vásároljon. Ő volt Rafael Barril Figueras, aki megvásárolta a Mas d'en Gil birtokot. Irányításával és mérnöki tudásával a birtok és épületei korábban sohasem látott technikai fejlődésen mentek keresztül, esővízgyűjtő tárolók, vízvezeték rendszerek épültek, olajfákat telepített, erdei utakat építtetett. Kedvenc padja még a mai napig megtalálható az erdőben.
Rafael Barril Figueras nem sokéig élvezhette munkája gyümölcsét, mert 1936 őszén meg halt. Özvegye Masia Barril kezdetben eladta a szőlőjét a Bodegas De Mullernek, amely Vatikáni engedéllyel misebort készített a felvásárolt tételekből. Masia halála után fiúk Dosset örökölte a birtokot, aki csak 6 éves volt, amikor apjával ideköltöztek.
A birtok minőségi borkészítésnek első lépése pont az volt, amikor a De Muller abbahagyta a felvásárlást. Rafael Barril Dosset ebben az időben találkozott a híres spanyol borkritikussal, José Peninnel, akinek az első palackozott Masia Barril nevű borát értékesítette 1980-ban.
Dosset nagyon sokat tett az "Új Priorat" megteremtéséért, a minőség és a technológiák javításáért. Ma már természetes, de akkoriban forradalmi gondolatnak számított arafelé (de a Világ nagy részében is), hogy a szőlőt megfelelő érettségi szinten kellett szüretelni, vagy hogy külön-külön erjesztette a tételeket. Földalatti és ez által hűthető tartályokat épített. Mai szemel nézve is egyfajta ökológiai gazdálkodást folytatott. Megbecsültsége okán a borok nagy részét exportálta, elsősorban Angliába és Svédországba. 73 éves korában azonban már nem tudta vállalni a további munkát. Utód hiányában a birtokot 1998-ban értékesítette. 6 évvel később Madridban halt meg.
A vásárló Rovira család már a 4. generációt képviseli a borászati hagyományokban. Pere Rovira - a mostani borász Marta édesapja - az '50-es években borkereskedő céget alapított, majd innen indulva 1967-ben először Penedesben alapított saját borászatot. A 80-as években a vállalkozások felesége révén a Carbonell családdal összefogva tovább bővültek, és létrejött az Agrícola Rovira Carbonell.
1998-ban döntöttek úgy, hogy megvásárolják a mostani priorati birtok 80Ha-os alapját, amelyet további vásárlásokkal 2000-ben 125Ha-ra bővítettek. Ebből ma csak 45 Ha szőlőtermő terület, de van olíva, mandula, és mogyoró ültetvény is.
A birtokot 2008 óta Marta Rovira Carbonell - Pere Rovira és Pilar Carbonell negyedik lánya - irányítja. Ő először Münchenbe élt és tanult, légiiparra szakosodott mérnökként. 2000 óta mutatott érdeklődést a borok kóstolása iránt, majd 2004-ben döntött úgy, hogy visszatér a gyökereihez. Neki köszönhetően kezdték el alkalmazni az ökológiai gazdálkodási módszereit.
A délelőtti erős L'Obac-i marketing hangulat után Marta lenyűgöző természetességgel és hitelességgel beszél az ősi fajták, a terroir, az organikus művelés iránti elkötelezettségükről.
2025 update:
13 év után Márta ugyanolyan lelkesedéssel és profizmussal fogadott bennünket, mint először. Az eltelt több, mint egy évtized biodinamikus munkája erősen tetten érhető a szőlőben. Minden sokkal zöldebb és vitálisabb. Ezt az észrevételünket Márta is örömmel nyugtázza.
Az elmúlt évtizedben folyamatosan kóstoltuk a birtok borait, így nagy meglepetést nem okozott, hogy azok kifinomultsága és eleganciája Priorat legjobb borászatai közé emeli a Mas d'en Gil-t.
Kóstolási sor - 2012:
1. Coma Vella 2004:
La Coma a neve a központi szőlőültetvénynek, ahonnan kvázi a birtokbor kerül ki. Átlagosan 50 ezer palack készül évjáratonként. A bor alapja 35%-ban 12-40 éves Garnacha és 25% Carignena, amihez 30% Cabernet Savignon és 15% Syrah társul. A tétel 20%-a került új hordóba és 12 hónap hordós érlelést kapott, majd további 2 évet töltött palackban. A bor karaktere érett, de nem túlérett! Remek savszerkezetet és egyensúlyt mutat fel. Frissesség, elegancia, és ásványosság jellemzi.
2. Coma Vella 2007:
Kifejezetten száraz, meleg év volt. Összetételben szintén 60%-ban Garnacha és Carignena dominál, de ebben az évjáratban a Syrah dominánsabb a Cab. Sav. és Merlot mellett. Az összhatás kerekebb és érettebb, de minden más igaz, mint a 2004-es tételnél. Dögös bor!
3. Clos Fontá 2002:
Egyfajta dűlőválogatás a legjobb területekről, 18900 palack készült belőle. 55% Garnacha, 20% Carignena, 25% Cabernet Savignon. Esőssebb, hűvösebb év volt. A bor stílusa is hűvösebb, elegáns, remek savak és egyensúly, és határozott ásványosság jellemzi. Gyümölcsös jegyeiben piros bogyósok, főleg eper. Egyértelműen 5 csillagos kategória.
4. Clos Fontá 2006:
Marta elmondása szerint itt 70% Grenache, és a maradék 30% leginkább Carignena. Más web oldalak hozzák a szokásos nemzetközi fajta felsorolást, de a borászat web oldalán 2005 az utolsó tétel. 6 éves kora ellenére határozottan fiatal bor, robosztussággal, koncentrációval, és erőteljes ásványossággal. Zseniális darab!
5. Coma Blanca 2010:
Érdekes, hogy a száraz fehér bor a vörös sor végére került. Garnacha blanca és Macabeo fajták házasítása. Részben fában erjedt és 6 hónap hordós érlelést is kapott. 15% alkohol ellenére nagyon jó egyensúlyt mutat fel. Gazdag, komplex, fehér húsú őszibarackos jegyek, és ásványosság. A legjobb spanyol fehér, amit eddig ittam.
6. Gran Buig 2004:
Eddig csak 2 évjáratban készült a borászat csúcs Gran Reserva-ja 1998-ban és 2004-ben. Csak öreg (70-110 éves) ültetvényekről származó szőlőből készül, 60% Garnacha, 40% Carignena. A cél a terroir, a komplexitás, az erő, az elegancia egy egyensúlyban való bemutatása. A bor nagyon fiatal, hihetetlen koncentrációt, és nagyon erőteljes ásványosságot mutat. Alig 3000 palack készült belőle, ami a 160 eurós pince áron is látszik.
Kóstolási sor - 2015:
1. Coma Calcari 2022 (Garnatxa Blanca)
2018-as évjáratig ez volt a Coma Alta. Ugyanis a szőlő ebből, a Vall de la Coma legmagasabb pontján található, északkeleti fekvésű dűlőből származik, 2000-es telepítésű ültetvényről.
A bor elegáns, vibráló, gyönyörű savakkal. Illat és ízjegyeiben mandula, fehér húsú őszibarack, de mindenek előtt határozott sós - ásványosság. Nagyon jó bor!
2. Coma Blanca 2019:
1941-45 közötti telepítésű ültetvényről származó Garnatxa Blanca és Macabeu házasítása, amelyet a borászat "La Grande Dame"-ként, a Mas d'en Gil koronájának ékköveként tart számon. Érezhetőek a szépen integrálódott fás jegyek és a magasabb alkohol, amelyet azonban nagyon jó sav tart egyensúlyban. Érlelendő, nagyon ásványos és elegáns bor, érett sárga gyümölcsökkel.
3. Bellmunt 2021
Egy újabb keletű belépő szintű tétel. 70% Garnatxa Blanca, 30% Viognie. A Bellmunt faluból származó "Vi de Vila" ("falu bor"). Két fiatal, 2000-ben és 2008-ban telepített ültetvény, Llicorella talajon. Nagyon üde, nagyon friss, nagyon jól iható tétel.
4. Coma Vella 2019:
65% Garnacha Peluda, Garnacha País, 25% Carinena, 10% Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon. A Vall de la Coma az egyik legidősebb dűlő, 1965 és 1998 közötti telepítés,
Llicorella talajon. Hozam 20 hl/ha.
Ahogy Bálint Laci barátom írta: "Összetett, koncentrált, igazi vagány vörösbor, melyben a test mellett a struktúra jeleskedik. Fineszre kicsiszolt bor." Nagyon friss, és végtelen elegáns!
5. Macanella 2021:
Ez a Garnatxa szelekció eleddig ismeretlen tétel, szinte új a piacon. A tétel először szinte harapható gyümölcsösségével nyűgöz le. Piros bogyós gyümölcsök: leginkább eper és érett cseresznye lédús jegyeivel. Hosszú, jó szerkezetű bor, csodás frissességgel és komplexitással. Laci szerint: "Zseniális - koncentráció az elegancia mellett".
6. Clos Fonta 2019:
Garnatxa Peluda (60%), Carinena (30%), Cabernet Sauvignon (10%). 1931 és 1970 közötti telepítésű szőlők, különböző dűlőkről, Llicorella talajon. Hozam 10 hl/ha.
A tétel névadója a birtok régi neve: Mas d'en Fontá.
Laci szerint "Hibátlan bor. 96 pont". Kicsit bővebben: végtelenül komplex és elegáns, nagyon ásványos, érett tanninnal, vibráló gyümölcsökkel és friss savkészlettel.
A nagy bor, amely méltán reprezentálja Priorat nagyságát!
|
Fotógaléria: Mas d'En Gil
|
|
Fotógaléria: Katalán Cava és bortúra - 2012
|
|
Fotógaléria: Montsant és Priorat - 2025
|